11 Kasım 2011 Cuma

Buğdaylı Lebeniye Çorbası

   Lebeniye çorbası benim düğün çorbasından sonra ikinci yaptığım favori çorbalarımdandır...Güneydoğu ve özellikle arap ülkelerinde de yapılan bir yemektir...Laban yoğurt ve süt olsa gerek süte ve yoğurda dair bir şey arapçada...Orjinali buğday yerine pirinç kullanılsa da.buğday da kullanılıyor...Buğdaylısını ben daha çok sevip yapıyorum...Bir nevi Antep yöresine ait yuvarlamaya da benzemektedir...Yuvarlama yapmak gerçi biraz daha  zahmetlidir...Neyse biz yapımına geçelim...



MALZEMELER ( köftesi için )

  1. 150-200 gr kadar kıyma
  2. 1 soğan , tuz ve karabiber
  3. 1 çay kaşığı kabartmatozu 
ÇORBASI İÇİN

  1. 2 su bardağı kadar yoğurt
  2. 3 yemek kaşığı un
  3. 1 limon
  4. 1 yumurta
  5. 1 çay bardağı buğday ( eğer haşlanmışsa 1 su bardağı )
  6. 1 kase haşlanmış nohut
SOS İÇİN

  1. 2 yemek kaşığı tereyağı
  2. 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  3. 2 yemek kaşığı kuru nane
YAPILIŞI

  • Buğday bir tencerede iyice dağılıp pişene kadar haşlanır. ( eğer düdüklüye konulursa daha hızlı pişer )
  • Köfte malzemesi yoğrulup küçük küçük nohut kadar köfteler yapılır.
  • Bu köfteler un atılmış tepside yuvarlanır.
  • Tencereye haşlanmış nohut buğday ve yeterince su konularak kaynatılır.
  • Köfteler eklenir.
  • Diğer yandan yoğurt , limon , un ve yumurta çırpılarak tencereye eklenir.
  • Kıvamı tutana kadar suyuna bakıp kapatılır.
  • Sos eritilerek eklenir.
  • Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder