20 Kasım 2011 Pazar

Künefe

   Geleneksel tatlılarımız en güzellerinden biridir desek yalan olmaz.Bakü de taze kadayıf bulunmadığı için yapamazdım ama artık bulunuyor.Orjinal  künefe  peyniri olmadığı  için en yakını olan dil peyniri...Yaptım gayet başarılı bir çalışma oldu ... Buyrun yapalım...



MALZEMELER ( 4 -5 KİŞİLİK )


  1. 250 gr kadar taze kadayıf
  2. 100 gr tereyağı
  3. 150 gr kadar dil peyniri
  4. Süslemek için  Antep fıstığı
ŞERBET İÇİN

  1. 1 buçuk su bardağı toz şeker
  2. 1 buçuk su bardağı su
  3. 1 tatlı kaşığı kadar limonsuyu
YAPILIŞI

  • Önce şerbet kaynatılarak soğumaya bırakılır.
  • Kadayıf büyük bir tepsinin içinde telleri ayrılarak küçük küçük  koparılır. ( veya doğranır )
  • Tereyağı eritilerek kadayıfın üzerine gezdirilir.
  • Yağı iyice harmanlayarak yedirilir.
  • Yağlanan kadayıf ikiye ayrılır.
  • İyi kalite yanmaz bir tavaya ( yaklaşık 25 cm kadar ) kadayıfın yarısı koyulur.
  • El ile iyice sıkıştırılarak bastırılır. ( ne kadar sıkı olsa o kadar iyi olacaktır )
  • Dil peyniri ince ince doğrayarak arasına dizilir. ( boşluk kalmadan )
  • Kalan kadayıf üzerine kapatılır.
  • Tavadan bir boy küçük bir kapak yada tepsiyle künefe iyice sıkıştırılır. ( ben bu işlemde güvecin düz olan kapağını kullandım )
  • Ocağa alınarak çevire çevire pişirilir.
  • Pişen tarafı kapağa çevirerek diğer yüzü de kızartılır.
  • Soğumuş olan şerbetin yarısını hemen tava da üzerine gezdirilir.
  • 1-2 dakika durunca tabağa ters çevirerek kalan şerbet gezdirilir. ( şerbetin miktarı göz kararı ayarlanır )
  • Üzerine yeşil fıstık serperek kesip sıcak servis yapılır.
NOT , Eğer orjinal bakır kabınız varsa onda pişirmek elbette daha güzel olacaktır.


2 yorum: