2 Kasım 2011 Çarşamba

Patatesli Ay Çöreği

      Bugün ki çöreklerimiz yine taa genç kızlık çocukluk yıllarından kalma bir tarif...Bu çöreklerle o kadar çok misafirler ağırlardım sormayın.Yapımı çok kolay tadı sanki mayalı gibi yumuşak bir çörek...Aslı patatesli olsada peynir ve başka malzemeyle de yapılabilinir...Özellikle birinci sınıf unla yapılırsa aynı hazır pastane çöreği gibi oluyor...


MALZEMELER ( 16 tane ay çöreği için )


  1. 1 su bardağı sıvıyağ
  2. 1 su bardağı yarısı süt yarısı yoğurt ( veya 1 bardak ya süt ya yoğurt )
  3. 1 yumurta sarısı dışına akı içine
  4. 1 paket kabartmatozu
  5. 1 yemek kaşığı şeker
  6. 1 tatlı kaşığı tuz
  7. Alabildiği kadar un
İÇ HARCI İÇİN

  1. 3-4 tane orta boy haşlanmış patates
  2. Karabiber , kırmızı biber ve tuz
  3. 1 yemek kaşığı tereyağı
  4. 1 çay kaşığı tuzot ( varsa konulmasada olur )
YAPILIŞI

  1. Patates haşlanıp sıcakken ezilir.
  2. İçine tereyağı ve baharatları eklenir.
  3. Hamur ele yapışmayacak bir şekilde yoğrulur.
  4. 10 dakika buzdolabında dinlendirilir.
  5. Hamur  4 tane beze haline getirilir.
  6. Her bir beze merdaneyle açılıp 4 parçaya kesilir. ( üçgen şekilde sigara böreğindeki gibi )
  7. İç harcı 4 böleriz.
  8. Üçgen hamurların enli kısmına iç harçtan konularak sarılır.
  9. Sardığımız hamurları ay şeklini vererek tepsiye dizilir.
  10. Fırça yardımıyla yumurta sarısı sürülür.
  11. Haşhaş veya susam çörekotu serpilir.
  12. Önceden ıstılmış 200 dercelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  13. Ilınınca servis yapılır.
  14. Pişirildiği gün taze olarak tüketilir.
  15. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder