4 Kasım 2011 Cuma

Şöbiyet

    Eeee bayram gelirde tatlı olmaz mı  ? ...Hummalı bir çalışmayla tatlılarımı açtım bugün.Belki dedim yapmak isteyen olur da bakar diye de hemen yayınlıyorum.Bir diğer baklayı da birazdan yayınlarım...Bu tatlı yapımı kolay pratik.Baklava cinsi olarak öğrendiğim ilk tatlı tarifim...

MALZEMELER



  1. 1 çay bardağı süt ( küçük tip )
  2. 1 çay bardağı sıvıyağ
  3. 1 yumurta
  4. 1 çay kaşığı kabartmatozu
  5. 1 çay kaşığı limonsuyu
  6. 1 çay kaşığı elma sirkesi
  7. 1 tutam tuz
  8. Alabildiği kadar un
ŞERBET İÇİN

  1. 3 su bardağı su 
  2. 3 buçuk su bardağı şeker
  3. Çeyrek limon

İÇ HARCI

  1. 2 su bardağı süt
  2. 4 yemek kaşığı irmik
  3. 2-3 kaşık şeker
  4. 1 vanilya
  5. Dövülmüş ceviz
Açmak için mısır nişastası.
Üzerine 200 gr tereyağı



YAPILIŞI

  1. Malzemeler karıştırıp özlü ve kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edilir.
  2. Bir poşete koyarak buzdolabında yarım saat dinlendirilir.
  3. Dolaptan çıkarınca sündürerek tekrar yoğurulur ki hamur özlü olup  güzel açılsın.
  4. İrmik şeker ve süt ocakta karıştırarak pişirilir.
  5. Vanilya eklenerek soğutulur.
  6. Hamur tezgahın üzerinde yuvarlanarak baton haline getirilerek.
  7.  25 parça halinde kesilip beze yapılır. 
  8. Her bir beze küçük pasta tabağı kadar açılır.
  9. Aralarına birer  avuç nişasta konularak üst üste konulur.
  10. Merdane yardımıyle 25 beze birden açılır.
  11. Börek yufkası kadar açılır.
  12. Bıçak yardımıyla yaklaşık 7-8 cm lik kareler kesilir.( mantının büyüğü ama ben daha küçük yapmayı tercih ettim )
  13. Aralarına birer çay kaşığı irmikli harçtan ve üzerine de ceviz konularak kapatılır.
  14. Tepsiye dizilir.
  15. Ocakta tereyağını rengi değişene kadar eritip kaşıkla üzerlerine gezdirilir.
  16. Önceden ısıtılmış 180-200 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir.
  17. Fırından çıkan hamurlar ılıyınca ılık şerbeti dökülür.
  18. Veya bir sıcak biri soğuk olabilir.
  19. Yenecek kadarına şerbet dökülüp hamurlar uzun süre kalabilir.
  20. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder