MALZEMELER
- 1 çay bardağı süt ( küçük tip )
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 yumurta
- 1 çay kaşığı kabartmatozu
- 1 çay kaşığı limonsuyu
- 1 çay kaşığı elma sirkesi
- 1 tutam tuz
- Alabildiği kadar un
ŞERBET İÇİN
- 3 su bardağı su
- 3 buçuk su bardağı şeker
- Çeyrek limon
İÇ HARCI
- 2 su bardağı süt
- 4 yemek kaşığı irmik
- 2-3 kaşık şeker
- 1 vanilya
- Dövülmüş ceviz
Açmak için mısır nişastası.
Üzerine 200 gr tereyağı
YAPILIŞI
- Malzemeler karıştırıp özlü ve kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edilir.
- Bir poşete koyarak buzdolabında yarım saat dinlendirilir.
- Dolaptan çıkarınca sündürerek tekrar yoğurulur ki hamur özlü olup güzel açılsın.
- İrmik şeker ve süt ocakta karıştırarak pişirilir.
- Vanilya eklenerek soğutulur.
- Hamur tezgahın üzerinde yuvarlanarak baton haline getirilerek.
- 25 parça halinde kesilip beze yapılır.
- Her bir beze küçük pasta tabağı kadar açılır.
- Aralarına birer avuç nişasta konularak üst üste konulur.
- Merdane yardımıyle 25 beze birden açılır.
- Börek yufkası kadar açılır.
- Bıçak yardımıyla yaklaşık 7-8 cm lik kareler kesilir.( mantının büyüğü ama ben daha küçük yapmayı tercih ettim )
- Aralarına birer çay kaşığı irmikli harçtan ve üzerine de ceviz konularak kapatılır.
- Tepsiye dizilir.
- Ocakta tereyağını rengi değişene kadar eritip kaşıkla üzerlerine gezdirilir.
- Önceden ısıtılmış 180-200 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir.
- Fırından çıkan hamurlar ılıyınca ılık şerbeti dökülür.
- Veya bir sıcak biri soğuk olabilir.
- Yenecek kadarına şerbet dökülüp hamurlar uzun süre kalabilir.
- Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder