MALZEMELER ( büyük fırın tepsisi için , ben yarı ölçü yaptım )
- 2 su bardağı pirinç ( ben basmati kullandım )
- 1 bütün tavuk
- 3-4 tane yufka
- 150-200 gr kadar tereyağı
- Biraz sıvı yağ
- 1 orta boy soğan
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 2 yemek kaşığı çam fıstığı
- 3 yemek kaşığı ceviz ( veya biraz daha fazla )
- Karabiber
- Yarım yemek kaşığı muskat
- Yarım yemek kaşığı yenibahar
YAPILIŞI
- Pirinç bir saat önceden ılık tuzlu suya ıslanır.
- Tavuk yıkanarak tane karabiber , tane kişniş ve tuzla düdüklü tencerede 15-20 dakika haşlanır.
- Ayrı bir yerde soğan incecik kıyılır sıvı yağda kavrulur.
- İçine fıstık eklenir oda kavrulur.
- Pirinci yıkayarak soğana eklenir.
- Kuş üzümü ayıklayarak ılık suda yıkayıp pirince eklenir.
- Üç su bardağından biraz eksik sıcak su eklenip iç pilav pişirilir.( biraz diri kalacak şekilde )
- Tavuk çıkarıp didiklenir.
- İçine muskat cevizi kıyılır.
- İri cevizler eklenir.
- Tavuklu karışım pilava karıştırılır.
- Büyük fırın tepsisi yağlanır.
- Kenarları dışarı sarkacak şekilde yufka yayılır.
- Eritilmiş tereyağından gezdirilir.
- Üzerine bir kepçe tavuksuyu gezdirilir.
- Yine bir kat yufka yayılır.
- Üzerine yine yağ ve tavuksuyu
- Yine yufka bu kez yağ dökülmüyor.( alt kat biraz kalın olsun diye iki yufka )
- Pilavın yarısı tepsiye yayılır.
- Bir kat yufka ve tereyağı ve tavuksuyu gezdirilir.
- Bir kat daha yufka yayılır.
- Kalan pilav konulur.
- Dışarı sarkmış olan yufkalar içe katlanır.
- Üzerine yağ ve tavuksuyu gezdirilir.
- En üstüne de düzgünce yufka ve kalan tereyağı sürülür.
- Fırına sürmeden önce kesilir.
- Yani kısaca şöyle diyebiliriz yapılan işleme 2 kat pilav 3 kat yufka
- Önceden ısıtılmış 200-250 dercelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
- Fırından çıkarıp kalan tavuk suyunu sıcakken üzerlerine gezdirilir.( 1-2 su bardağı kadar )
- Tekrar fırına koyup 10 dakika daha kızartılıp çıkarılır.
- Sıcak servis yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder