18 Eylül 2012 Salı

Kıymalı Soslu Fellah Köfte

    Fellah köftesini daha önce paylaşmıştım...Becerikli bir ablamın elinden bu şekilde olanı da çook yedik ve hep beğenmişimdir.Birde bu şekilde paylaşayım dedim.Gerçi fellah köftesinin ( nam-ı diğer sarımsaklı köfte) şekli biraz daha farklı olsa da yapım malzemesi aynı...Bu harika tadı mutlaka deneyin pişman olmazsınız.Hele de bulgurlu ,salçalı,geleneksel yemekleri sevenlerdenseniz o zaman mutlak yapın derim.



KÖFTESİNİN MALZEMESİ


  1. 2 su bardağı ince köftelik bulgur
  2. Yarım su bardağı ince irmik
  3. 2-3 kaşık un
  4. 1 iri yumurta
  5. Kimyon,pul biber ve karabiber
  6. 1 su bardağı sıcak su
SOSUNUN MALZEMESİ

  1. 250 gr kadar kıyma
  2. 1 çay bardağı kadar sıvı yağ
  3. 2 orta boy soğan( incecik kıyılmış)
  4. 2 tane yeşil biber
  5. 2 orta boy domates
  6. Yarım kaşık domates yarım kaşık biber salçası( arzuya göre artırıp çoğalabilir)
  7. Kıyılmış maydanoz( üzerini süslemek için)
YAPILIŞI

  • Bulgur ve irmik bir tepsiye konulur.
  • Üzerine kaynamış sıcak su gezdirilerek karıştırılır.
  • El girecek kadar ılıyınca baharat ekleyerek yoğurmaya başlanır.
  • Gerektikçe ılık su eklenir.
  • Hafif yapışıp kıvam tutmaya başlayınca un ve yumurta eklenir.
  • Biraz daha yoğurunca köftenin kıvamı tutmuştur.( bunun anlamanın en iyi yolu hamurdan bir parça kopararak elde baton şeklinde yuvarlanır.Eğer yuvarlağın içi boşalmıyor düpdüz yuvarlanıyorsa olmuş demektir.Kırılarak pürüzlü yuvarlanıyorsa olmamıştır.)
  • Bir tasa ılık su koyarak elimiz kurudukça suya batırıp minik toplar oluşturulur.
  • İçine hafif un serpilen tepsiye konulur.
  • Kıyma hafif yaygın bir tencereye konularak suyu çekene kadar pişirilir.
  • Yağ ve soğan ekleyerek kavurmaya devam edilir.
  • İnce kıyılmış biberler eklenir.
  • Kavrulunca salçaları konulur.
  • Kabuğu alınmış küçük doğranmış domates eklenir.
  • Kapağını kapatarak kavrulur.
  • Eğer domatesin suyu yeterli değilse 2-3 kaşık sıcak su ekleyerek salçanın açılması sağlanır.
  • Tencereye sıcak su konulur.
  • İçine tuz ve 1 çay kaşığı limon tuzu atılır. (limon tuzu köftenin dağılması riskini ortadan kaldırır)
  • Kaynayınca içine köfteler atılır.
  • Yeme kıvamına gelince süzülerek alınır.
  • Ocaktaki sıcak sosun içine atılarak bir -iki karıştırılır.
  • Ocak kapatılarak köfteler servis tabağına alınır.
  • Üzerine maydanoz serpilerek sıcak servis yapılır.
  • Afiyet olsun... 

6 yorum:

  1. Tarif yok galiba. Kıymalı sos sonradam,n yapılıp üzerine dökülüyor herhalde. Harika görünüyor, hele sos da biraz acıysa daha da süper. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim İlhan bey...Yukarıdaki tarifde de belirttiğim gibi evet sos sonradan eklenip birlikte karıştırılıyor...Eee tabi bulgur yemekleri acısız olmaz elbette...

      Sil
  2. çok leziz görünüyor...
    gel bei yeee diyor...
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolasın Şirine...Evet aynen öyleydi,inkar edemeyeceğim...Selamlar...

      Sil
  3. Off off off ki ne off.. Bayılırım fellah köftesine,inanılmaz görünüyor. Hepsini yiyebilirim ama kendim deneyeyim tarifi aldım;) Teşekkürler ,sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim...Mutlaka dene derim...Sevgiler...

      Sil