9 Nisan 2013 Salı

Ev Usulü Beyti Sarma

      Özellikle çocuklar lokanta tabaklarını çok severler. Bu tür yemeklerin tamamen aynı olmasa da evde yapılabilecek o kadar çok çeşidi var ki...Doğaçlama hazırladığım beyti sarma ailem ve misafirlerim tarafından uzun bir zamandır beğeni almaktaydı...Nihayet bugün  fotoğrafı çekilebilmeye nail oldu da sizlerle paylaşıyorum ;) ...Neyse uzun lafın kısası sizde merek ediyorsanız hemen buyurun yapımına...




MALZEMELER

İÇ MALZEME İÇİN


  1. 750 gr kadar kıyma ( ben kuzu ve dana karışımı kullandım)
  2. 1-2 tane orta boy kuru soğan
  3. 1 tane kırmızı (salçalık )biber
  4. Pul biber,karabiber ve tuz
  5. 2-3 kaşık sıvı veya tereyağı karışımı
SOS İÇİN

  1. 3 kaşık tereyağı
  2. 2 kaşık sıvı yağ
  3. 2 yemek kaşığı domates salçası
  4. 1 tatlı kaşığı acı toz kırmızı biber
  5. 1 çay bardağı sıcak su 
AYRICA

  1. 2 paket küçük lavaş (her birinde 10 tane küçük lavaş olandan)
  2. 3 domates
  3. 4-5 tane yeşil biber
  4. 1 kase yoğurt + 1 kase süzme yoğurt + 2-3 diş sarımsak
YAPILIŞI

  • Kıyma tavaya konularak suyunu çekene kadar kavrulur.
  • Yağ eklenir.
  • İnce kıyılmış soğan ve kırmızı biber eklenir.
  • Malzeme iyice kavrulunca baharat ve tuzu atılarak bir kenara soğumaya bırakılır.
  • Lavaşlar açılarak içine kıymalı harçtan bolca yayılır.
  • (bolca dediysem bu kadar yani taşacak kadar demedim;)
  • Sarılarak yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.
  • Üzerine fırçayla hafif sıvı yağ sürülerek önceden ısınmış 200 derecelik fırında 15 dakika kadar bekletilerek lezzetin birbirine işlemesi sağlanır.
  • Sos için yağ eritilir.
  • İçine salça ve kırmızı biber atılarak kaynayınca sıcak su eklenir.(salçanın daha iyi açılması için)
  • Sarımsak dövülerek yoğurtla pürüzsüz olana kadar çırpılır.
  • Fırından çıkan sarma kebaplar sıcakken ikişer parmak enliliğin de kesilerek servis tabağına dizilir.
  • Ortasına sarımsaklı yoğurt konulur.
  • Sarma kebapların üzerine bolca sos gezdirilir.
  • Yanmaz bir tavaya peçeteyle sıvı yağ sürerek biber ve domatesler bu şekilde kızartılır.Veya fırının ızgara bölümünde de kızartılabilinir.
  • En son közlenen domates ve biberle servis yapılır.
  • Sıcakken yenilmesi tavsiye olunur.
  • Ayrıca lavaş kullanmak istemeyenler için mayalı hamurdan ince lavaşlar açılıp teflonda pişirilebilinir.
Yiyenlere afiyetler olsun...

4 yorum:

  1. kesinlikle öyle çocuklar dışarıda yemeye bayılıyor,benim oğlumda aynı :)bende dışarıdaki yemekleri evde yapmaya çalışıyorum.eline sağlık beyti harika görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle bizde onların sağlıklarını düşündüğümüz için mecburen ev usulü lokanta nimetleri geliştiriyoruz;) Yorumun için çok teşekkür ederim...selamlar...

      Sil
  2. çok severimki ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten de sevilmeyecek bir şey değil ;) Teşekkürler canım ...sevgilerimle...

      Sil