14 Mayıs 2015 Perşembe

Gül Reçeli

      Bahar geleli bakıyorum blogların paylaşımları yavaşladı.Baharın rehavetiyle hep bu durum oluyor.Şimdi de tam reçel zamanı.Paylaşmamak olmaz değil mi? Mis kokulu gül reçelinin de tam vakti.Sevgili ve canım annem acaip güzel gül reçeli yapar.Hem rengi hem rayihası asla hazır olan reçellerde bulunamaz.Bende ondan öğrendiğim şekliyle yaparım.Sağ olsun kayınvalidem ben Türkiye'ye gitmeden hazırladığı mis kokulu güller dolabında beni bekler.Tarifimi paylaşmadan hemen belirteyim gül reçelinin birinci aşaması olan gülleri topladıktan sonra ezilerek kavanoza sıkıca basılır.Bu haliyle istersen 6-7 ay buzdolabında bekleyebilir.Yenileceği zaman kaynatılıp reçel yapılabilir.Çünkü gül reçelinin rengi ve kokusu 2-3 ay kalınca azalabilir.İlk günkü tadını bulamayabilirsiniz.Diğer reçeller gibi dayanıklı olmaz...



MALZEMELER

    1.AŞAMA

  1. Reçellik gül (daha önceden toplanmış olduğu için gram olarak veremeyeceğim.Tahmini bir miktar belirtmek gerekirse 5-6  yemek tabağı dolusu diyebilirim)
  2. 5-6 yemek kaşığı toz şeker
  3. 1 yemek kaşığı limontuzu (toz halinde)
     2.AŞAMA

  1. 5 su bardağı şeker
  2. 3 su bardağı su
  3. 1 yemek kaşığı limon tuzu
  4. 1 çorba kasesi dolusu gül
YAPILIŞI

  • Gül yapraklarının üzerine 5-6 kaşık şeker ve limon tuzunu serperek iyice ezerek karıştırılır.Yumuşak olana kadar.
  • Bu görüntüyü alınca cam bir kavanoza sıkıca basılır.Kapağı kapatılarak dolaba konulur.
  • Reçel yapmak istendiği zaman çıkarılır.Yada reçel hemen yapılacaksa ezilmiş gül dolapta  2-3 gün bekletilip reçel kaynamaya başlanabilir.
  • Büyük bir tencereye 5 su bardağı şeker ve 3 bardak sıcak su konulur.
  • Kaynamaya başlayınca limon tuzu atılarak yaklaşık 10 dakika kaynatılır.(şerbet hafif koyulaşmalı)
  • Bir kase ezilmiş gül atılır.
  • Gül ile birlikte yaklaşık 15 dakika daha kaynatılır.
  • Kaşıkla alıp cam bir kasede soğutularak kıvama bakılır.
  • Kaynatma süresi rengini koruma adına çok önemlidir.
  • İlk sıcaklığı geçince temiz kuru olduğundan emin olunan cam kavanozlara doldurulur.
  • Soğuyunca kapakları kapatılır.
  • Afiyet olsun.Eviniz mis kokulu olsun...
NOT;her gül reçellik değildir.Reçellik güller daha küçük ve seyrek yapraklı kokulu güllerdir.

2 yorum:

  1. Elinize sağlık kızımın en sevdiği reçel olsa da yapsak tarif çok güzel sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hele ev yapimi olunca gul receki sevilmeyecek gibi degil.Cok tesekkurler,selamlar...

      Sil