25 Ekim 2015 Pazar

Kasımpatı Poğaça

   Yapımı çok eğlenceli yumuşacık mayalı hamurdan masanızda çiçekler açsın isterseniz haydin kasımpatı poğaça yapımına.



MALZEMELER (Bu hamurdan 30 cm lik iki tepsi çıkıyor)

  1. 1 çay bardağı su (küçük tipli çay bardağı)
  2. 1 çay bardağı sıvı yağ
  3. 1 buçuk çay bardağı süt (oda sıcaklığında)
  4. 1 çay bardağı yoğurt
  5. 1 paket instant maya (yoksa 3 tatlı kaşığı kuru maya)
  6. 1 yemek kaşığı şeker
  7. 2 tatlı kaşığı tuz
  8. 2 yumurta akı
  9. 5 su bardağı un (küçük tipli 200 ml lik su bardağı)
İÇ HARÇ

  1. 300 gr orta yağlı kıyma
  2. 1 orta boy soğan 
  3. 2 diş sarımsak
  4. 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
  5. 1 orta boya domates (eğer domates yeterli suyu yoksa 1-2 yemek kaşığı su)
  6. Tuz,karabiber ve kırmızı biber
ÜZERİ İÇİN

  1. 2 yumurta sarısı
  2. 2-3 kaşık eritilmiş tereyağı
YAPILIŞI

  • Oda sıcaklığındaki malzemeler karıştırılarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.
  • Üzeri kapatılarak bir saat mayalandırılır. (ben bu işlemi ekmek robotunda yapıyorum)
  • İç harç için soğan sarımsak incecik doğranır.
  • Domates rendelenir.
  • Bütün malzemeler yoğrulup hazırlanır.
  • Mayalanan hamur merdaneyle yaklaşık 1 cm kalınlığında açılır.
  • Su bardağı yardımıyla kesilir.

  • Üzerine kıymalı harç yayılır.
  • D şeklinde katlanır.
  • İki ucu birleştirilerek yapıştırılır.
  • Üst kısım açık bırakılır.
  • Yağlanmış 30 cm lik yuvarlak tepsiye aralıklı olarak dizilir.
  • Bu şekilde aralıklı dizerek ilk sıra bitirilir.
  • Aynı şekilde iç kısma da dizilir.
  • Eğer hamuru çok kalın açarsanız katlama işlemi çok zor olacaktır.
  • Bu şekilde iç kısma kadar getirilir.
  • Kalan malzemeyle ikinci tepside yapılır.
  • Eğer bir tepsi olsun derseniz malzemeyi yarıya indirebilirsiniz.
  • Tepside yaklaşık 35-40 dakika tepsi mayası için bekletilir.
  • Fırın 180 derecede ısıtılır.
  • Dinlenerek kabarmış olan kasımpatı poğaçaların üzerine tereyağlı yumurta sarısı sürülür.
  • Fırında üzeri nar gibi olana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkan poğaçaların üzerine temiz (ama çamaşır yumuşatıcı kokmayan ;)bez örtülür.
  • On dakika kadar bekleyince bütün olarak servis yapılır.
  • Afiyet olsun...
  • Kahvaltı veya çay sofralarınızda servis yapabilirisiniz.


6 yorum:

  1. Merhabalar, çok iştah açıcı olmuş. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Mantı zannnettim bir an fotograflara bakarken. Beni çok aşıyor sadece imrenerek bakabildim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende yaparken icimden mantiya benzedi diye dusunmustum :) tesekkurler

      Sil
  3. Ellerine sağlıkharika olmuş görünüş de çok güzel sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim Ozgen hanim sevgilerimle...

      Sil