26 Aralık 2012 Çarşamba

Borş

     Rus mutfağının en önemli yemeklerinden biridir borş veya Rus çorbası...İçinde kış sebzelerinden yok yok olan bir çorbadır borş...Adı çorba olarak geçse de ana yemek olarak yapılıp yenilir.Azerbaycan mutfağında da çok sık yapılan ve sevilen bir yemektir...Bir çok kişiye sorup deneyerek istediğim tadı yakaladıktan sonra sizlerle paylaşmak istedim...Nihayet çok lezzetli bir çorbanın yapımını yakalamış oldum...Yine her zaman da dediğim gibi yörelere göre yapımında küçük değişiklikler yapılmaktadır.Ben en orta ve genel olarak yapılanı paylaşıyorum...Bol vitaminli olan bu yemeği özellikle çocuklarınıza yaparak tattırmanızı tavsiye ediyorum...



MALZEMELER


  1. 500-600 gr kadar kemikli kuzu eti
  2. Küçük bir lahananın yarısı ( 300 gr)
  3. 1 orta boy veya iki küçük boy kırmızı pancar ( turşu yapılandan veya çuğundur)
  4. 2 tane küçük havuç
  5. 1 domates
  6. 2 patates
  7. 1 yemek kaşığı domates salçası
  8. 3-4 yaprak defne yaprağı
  9. Tane karabiber
  10. Tuz ve karabiber
  11. 2-3 kaşık sıvı yağ
  12. 2 kaşık tereyağı
  13. 2 diş sarımsak
  14. 1 orta boy soğan
  15. 1 limon suyu
  16. 1 yemek kaşığı sirke
  17. 1 demet maydanoz
  18. 1 demet dereotu
  19. Üzerinde servis yapmak için süzme yoğurt ( veya smetan)

YAPILIŞI

  • Etler iri paçalara ayrılarak tencereye konulur.
  • Üzerine sıcak su, tane karabiber ve tuz konularak pişene kadar kaynatılır.( düdüklüde yarım saat)
  • Etler süzekten süzülerek kemikleri ve tane karabiberleri çıkarılarak duru bir şekilde suyu ayrılır.
  • Tencereye sıvı yağ ve incecik kıyılmış soğan konulur.
  • Kavrulana kadar pişirilir.
  • İri rendeden rendelenmiş havuç eklenerek kavrulur.
  • Pancar iri rendelenir.
  • Yarısı tencere atılıp yarısı kenara sonra eklenilmek üzere ayrılır.
  • Patatesler iri yemeklik olarak doğranıp içine atılır.
  • İnce ve uzun kıyılmış lahana tencereye eklenir.
  • Kavrulduktan sonra salça ve domates rendesi eklenerek karıştırılır.
  • Haşlanmış etin suyunu ve etleri ekleyerek tuzuna bakıp ayarlanır.
  • Defne yaprakları atılır.
  • Tencerenin içindeki sebzeler yumuşamaya yakın ayrı bir tavaya tereyağı ve kalan pancar konulur.
  • 2 diş sarımsak rendesini ekleyerek kavrulur.( bu şekilde daha güzel bir pembe elde etmiş olunur)
  • Üzerine sıkılan bir limon suyu ve sirke eklenerek kaynayınca ocak kapatılır.
  • Ocağın üzerindeki yemeğe eklenerek bir iki taşım daha kaynatılır.
  • İnce kıyılmış yeşilliklerin yarısı tencereye atılarak kapağı kapatılır.
  • Servis yapılırken üzerine süzme yoğurt veya smetan konulur.
  • Kalan yeşillikler üzerini süsleme amaçlı kullanılır.
  • Afiyet olsun ...şifa olsun...

10 yorum:

  1. hiç duymadım ama güzel birşeye benziyor...
    canım ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türk halkına çok tanıdık bir yemek değildir ama kesinlikle çok lezzetli ve faydalı bir şeydir.Mutlaka denemek lazım...Teşekkürler saolasın...

      Sil
  2. Ana yemek gibi yenilebilir çok doyurucu gözüküyor.Ellerinize sağlık.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Mehtap hanım...Evet kesinlikle doyurucu ve besleyici bir yemek...sevgiler...

      Sil
  3. malzemesi bol farklı bir yemek , emeklerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler...Özellikle de kış ve soğukta koruyucu ve antioksidan sebzeler...Selamlar...

      Sil
  4. içinde yok ,yok yani,bol vitamin,ne güzel bir tarif.Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle oluyor kendileri;))) teşekkürler...

      Sil
  5. ellerinize sağlık, güzel olmuş. çok zahmetli ve lezzetli bir çorbadır. ben de çok severim. kendim de yaparım ancak kapanan tarihi rejans lokantasında yapılanı da çok güzeldi. hem içeriği hem sunumuyla çok başarılı olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Sema hanım...evet yapımı epey oyalıyor olsa da çok lezzetli bir çorba...Selam ve sevgiler...

      Sil