8 Temmuz 2013 Pazartesi

Etimek Tatlısı

        Yemek davetlerinde yapılabilecek hem sütlü hemde şerbetli tatlı kategorisinde çok hafif ama bir o kadar da lezzetli bir tatlı...Daha önce benzer olan kar yağdı tatlısını paylaşmıştım...Normalde etimek tatlısı yalancı ekmek kadayıfı tadında ama bu sefere mahsus denememle üzerini fırınlayarak kazan dibine yaklaştı...Pek de güzel oldu...Merak ediyorsanız buyurun yapımına...



MALZEMELER

  1. 1 litre süt
  2. Yarım su bardağı un ( küçük tipli su bardağı)
  3. 2 yemek kaşığı (ortalama dolu tepeli olmasın )mısır nişastası
  4. 1 su bardağı şeker
  5. 2 paket vanilya ( istenirse damla sakızı da kullanılabilir.)
  6. 1-2 yemek kaşığı tereyağı
ALT TABAKA

  1. 1 paket etimek tuzsuz( kızarmış ekmek )
  2. 2 su bardağı su 
  3. 2 su bardağı şeker
  4. Üzerine kullanmak için fındık ve tarçın
YAPILIŞI

  • Etimekler kare fırın kabına dizilir.
  • Şeker ocağa konularak tahta kaşıkla karıştırarak eritilip karamel yapılır.(yalnız ocaktan alınca da kararacağını göz önünde tutarak çok karartmamalı.Yoksa acı bir tat oluyor)
  • Tencereyi ocaktan alıp içine 2 su bardağı sıcak su eklenir.(ocağın üzerindeyken sağo sola çoşup taşar;)
  • 1-2 taşım kaynayınca şeker topağı kaldıysa erir.
  • Sıcakken etimeklerin üzerine dökülerek şerbeti çekmesi beklenir.
  • Un,şeker,nişasta ve süt karıştırılarak kaynatılır.(muhallebi kıvamı)
  • Ocaktan alarak içine vanilya ve tereyağı atılır.
  • Beş dakika kadar mikserle çırpılır.
  • Etimeklerin üzerine dökülür.
  • Arzu edilirse bu şekliyle donunca servis yapılabilir.
  • Ben fırını ızgara konumuna getirerek BEŞ dakika fırında üzerini kızartarak yanık bir tat elde ettim.( fırında çok çabuk yandığı için dikkatli olunmalı)
  • Soğuyunca buzdolabına konularak en az 3-4 saat bekletilir.
  • Servis yaparken üzerine tarçın ve fındık atılır.
  • Afiyet olsun...

12 yorum:

  1. Harika bir sunum olmuş ellerinize sağlık.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ;))) Çok teşekkürler Mehtap hanımcım...sevgiler...

      Sil
  2. Ablam o kadar söyler durur hiç denemedim daha ama ramazan da bir yaparım artık :)

    Mutlu haftalar.

    Eline sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence denememekle çok şey kaçırıyorsun.Abla haklı ;))) Sizlere de mutlu haftalar ve ramazanlar...

      Sil
  3. Süper olmuş Hülyacım,fırında üzerini yakmak süper bir fikir..ellerine sağlık canım.Hayırlı Ramazanlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de güzel bir tat verdi.Hem şerbetinin karemel tadı hem de kazan dibi tadı süper uyum oldu...Tavsiye ederim.özellikle ramazan sofralarında yemeklerden sonra hafif bir tatlı...Ayrıca teşekkürler ve hayırlı ramazanlar...

      Sil
  4. eline sağlık tatlım sütlü lezzetleri çok severim mmmmmm:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler ,evet kim hayır diyebilir ki değil mi? selamlar...

      Sil
  5. Hep sütlü hem de iftara çok uygun, nefis :) Ellerine sağlık Hülya. Hayırlı Ramazanlar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aynen çok da hafif...Teşekkürler leyla.Hayırlı Ramazanlar...

      Sil
  6. Hülyacım fırınlama fikrine bayıldım.
    Ellerine sağlık ve hayırlı Ramazanlar canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana da hayırlı ramazanlar canım...Biran için ilham geldi fırınladım ;))) selamlar...

      Sil