2 Haziran 2015 Salı

Mantarlı Pizza (İtalyan Usulü)

     Vejeteryan pizza da diyebiliriz.Harika bir lezzette bir yiyenin asla bir kaç dilimden önce bırakamayacağı letafette.Gerçek İtalyan pizzalarında bol domates sosu ve mozarelladan sonra tek bir malzeme konulmaktadır.Deneyin bir... o zaman farkı farkedeceksiniz .Birde kesinlikle hamuru sızma zeytinyağlı ve incecik olmalı.Fırından çıkınca üzerine İtalya'dan almış olduğum pizza baharatı attım.Siz isterseniz fesleğen,kurutulmuş domates tozu,pulbiber gibi baharatlar atabilirsiniz (zaten pizza baharatı da bu tür karışımlardan oluşuyor)Vermiş olduğum malzemeyle iki tane orta boy (30cm)pizza oluyor.



MALZEMELER

HAMUR İÇİN


  1. 1 çay bardağı su (küçük tipli bardak)
  2. Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  3. 1 tatlı kaşığı şeker
  4. 1 çay kaşığı tuz
  5. 2 çay kaşığı toz maya
  6. Alabildiği kadar un
SOS

  1. 3 -4 diş sarımsak
  2. 1 yemek kaşığı domates salçası
  3. 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  4. 2 orta boy olgun köy domatesi
  5. Tuz 
HARÇ

  1. Yarım kilo mantar
  2. 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
  3. karabiber,tuz
  4. Üzeri için mozarella peyniri rendesi (yada kaşar da olabilir)
YAPILIŞI

  • Hamur uzun süre yoğrularak ele yapışmayan özlü bir hamur elde edilip üzerini kapatarak bir saat dinlendirilir.
  • Sos için tavaya dövülmüş sarımsak ve zeytinyağı konulur.
  • Üzerine salça konularak kavrulur.
  • Kabuğu alınarak rendelenmiş domates eklenerek tuzu atılır.
  • Tavanın kapağı kapatılarak pişirilir.(eğer domates susuz ise 1-2 kaşık su konulabilir.Yalnız olgun domates seçilirse daha iyi olur suya gerek kalmaz)
  • Ayrı bir tavaya ince doğranmış mantarla konularak suyunu salıp çekene kadar pişirilir.
  • Üzerine az zeytinyağı tuz ve karabiber eklenir.
  • Susuz kalıp biraz kavrulunca ocaktan alınır.
  • Hamur iki parçaya bölünerek beze yapılır.
  • Merdaneyle ince açılır.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye yayılır.
  • Üzerine tam olarak kenarlara gelmeyecek şekilde sosun yarısı yayılır.
  • Mantarın yarısı sosun üzerine yayılır.
  • Kenar kısımları az bir şey kıvrılır ise malzeme pişerken taşmıyor.
  • 200 derecelik sıcak fırına konulur. 
  • Üzeri henüz kızarmadan fırından alınıp bolca kaşar yada mozarella konulup tekrar fırına konulur.
  • Üzerindeki kaşarlar eriyip kızarmaya başlayınca fırından alınır.(üzerini isterseniz kızartın isterseniz beyaz olarak alın.Tercih sizin)
  • Pizza soğumadan hemen servis yapılır.
  • Afiyet olsun...

6 yorum:

  1. Valla o kadar güzel görünüyor ki yemekten yeni kalkmama rağmen cezbetti. Yeteri kadar un deyince beni aşıyor ama çok güzel de anlatmışsınız alternatif malzemelerle. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Begenmis olmaniza sevindim İlhan bey.Yeteri kadar un diye yazmamin sebebi sivi ölculer gr.olarak verilmedigi icin verdigim un olcusuyle tam olmayabilir.(bardak olarak degisebilecegi icin ) Yorum icin tesekkur ederim.

      Sil
  2. çokgüzel görünüyor ellerinize sağlık
    ÇATI USTASI ANKARA

    YanıtlaSil
  3. hülya teyze bu şahane olmuş iftarda pizza yapacağım sanırım:)
    neslihan,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler neslihancim.Mutlaka yap asla pisman olmazsiniz. :)

      Sil