18 Haziran 2015 Perşembe

Fesleğen Soslu Misket Köfte

      Bütün Müslüman aleminin Ramazanı Şerifleri hayırlı olsun.Hakkıyla idrak etmek nasip olsun.Ramazan,oruç derken bol bol davet sofraları misafirlerin evimizi şenlendirmesi gelir aklımıza.Uzun süredir arşivimde bekleyen yemekler,sahurluk çörekler ve tatlıları sırayla paylaşacağım.Umarım size az da olsa fikir verecektir.İlk sırada yapımı çok kolay nefis köfteler var.Ben içine dil peyniri koydum.Arzuya göre kaşar peynirini rendeleyerek köfteye karıştırabilirsiniz.Yada sade olarak da yapılabilir.



MALZEMELER


  1. 500-600 gr kadar dana kıyma 
  2. 1 yumurta
  3. 3-4 yemek kaşığı galeta unu
  4. 1 rendelenmiş soğan
  5. Karabiber,kırmızı biber (veya arzu edilen baharatlar)
  6. Yarım çay kaşığı karbonat
  7. Bir parça dil peyniri (kıymanın içine koyacaksanız kaşar)
SOS

  1. 2-3 diş sarımsak
  2. 2 orta boy olgun domates
  3. Yarım yemek kaşığı domates salçası(miktar arzuya göre)
  4. 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
  5. 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI

  • Köfte malzemeleri karıştırılarak iyice yoğrulur.(çok yumuşak olursa galeta unu eklenebilir)
  • Tabağın ağzını streçle kapatarak dolapta 1-2 saat dinlendirilir.
  • Dinlenen köftelerden cevizden küçük parçalar alarak elde açılır.
  • İçine küçük bir küp dil peyniri konularak kapatılır.(delik bırakmayın yoksa pişerken akar)
  • Eğer kaşarı kıymaya koyacaksanız bu aşamaya gerek yok.Direk yuvarlanır.
  • Bu şekilde tamamlanarak yağlanmış tepsiye dizilir.
  • Ayrı bir tavada ezilmiş sarımsaklarla zeytinyağı konularak ısıtılır.
  • İçine salça eklenerek kavrulur.
  • Kabuğu soyularak rendelenmiş domates eklenerek kavrulur.
  • Yarım çay bardağı kadar sıcak su ekleyip kaynayınca kapatılır.(domatesin sululuğuna göre eklenen sıcak su artırılabilir)
  • Ocak kapatıldıktan sonra fesleğen atılır.
  • Önceden ısınmış 200 derecelik fırına köfteler konulup üzeri kızarmaya yakın pişirilir.
  • Üzeri henüz yeni kızarmaya başlayan köfteler alınarak üzerine sıcak sos gezdirilir.
  • Tekrar fırına sürülerek 8-10 dakika daha pişirdikten sonra kapatılır.
  • Yemek hazır.
  • Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder