21 Haziran 2015 Pazar

Zencefil & Fesleğenli Limon Şerbeti

      Genelde yemek davetlerinde kendi yapımım şerbetleri ikram etmeyi seviyorum.Hazır olanlar malum ya çürük meyve posası yada ne olduğu belirsiz gazlı ,boyalı sıvı.Sanırım en güzeli ev yapımı olanıdır.Yapımı oldukça kolay,sağlıklı,az masraflı bu içecek aynı zamanda klasik bir Osmanlı içeceğidir.Biz beğenerek tüketiyoruz.Eminim deneyince sizlerde çok seveceksiniz.



MALZEMELER


  1. 3-4 tane limon
  2. 2,3 halka kesilmiş taze zencefil
  3. 7-8 yaprak yeşil fesleğen
  4. 2 yemek kaşığı bal
  5. Arzu edilen ölçüde şeker ilavesi yapılabilir.(ben 5 yemek kaşığı ekledim)
  6. 1 litre kaynar su
  7. Yarım litre soğuk buzlu su
YAPILIŞI

  • Limonun biri halka halka kesilerek sürahiye konulur.
  • Taze zencefil 2-3 halka dilimlenip içine atılır.
  • Bir limonun kabuğu içine rendelenerek atılır.
  • Kalan limon sıkılarak sürahiye eklenir.
  • Üzerine kaynamış sıcak su dökülerek kapağı kapatılır.
  • Tam 15 dakika demlendirilir.(ne eksik ne fazla.Fazla durursa zencefilin acılığı çıkar)
  • Sürahinin kapağı açılarak içindeki zencefiller alınır.
  • Bal ve damak tadına göre istenirse şeker eklenir.
  • Oda sıcaklığına gelen şerbetin içine taze fesleğen ve soğuk buzlu su eklenerek ağzını kapatıp dolapta 2-3 saat dinlendirilir.
  • Servis yaparken içine taze fesleğen,buz ve limon dilimleri konulur.
  • İçindeki zencefil insan zihnini uzun süre açık tutar.Aynı zamanda vücuda bir ferahlık verir.
  • Afiyet olsun...
NOT;damak tadına göre bal,şeker ve limon suyu artırılabilir.

4 yorum:

  1. Harika.. bayılıyorum şu şerbetlere.. ellerine sağlık Hülya abla..

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık hülyacım, şerbetin çok ferah ve nefis görünüyor.
    Bende içeceklerin evde yapılması taraftarıyım, hazır ürünlerin içindekiler hiç güven vermiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen oyle herseyin en guzeli ellerinle icinde ne oldugunu bilerek yapilandir.Cok tesekkurler

      Sil