31 Mart 2011 Perşembe

İçli Köfte

   ...Ve yemeklerin şahı içli köfte...Uzun süredir içli köfteyi paylaşmak istiyordum...Bugüne kısmetmiş...Hiç unutmam dokuz yaşındayken annem yaparken bende yapıyordum...Köfteyi oyarken kendimi bir heykeltraş gibi hissederdim hayaller kurardım.Bu öyle bir yemek ki bir defa bakıp tarifini almakla asla yapabileceğinizi düşünmeyin...Birkaç defa açtıktan sonra açabildiğinizi göreceksiniz.Türkiye'nin güney ve güneydoğunun her ilinin köftesi biraz daha farklıdır.Bizimki Adana,Malatya karışımı olsada birazda güneydoğuda yaşadığımızda oranın köfte metodunuda aldım....İşimiz zor haydi başalayalım isterseniz..
.
Malzemeler
İç harcı için
1 kg orta yağlı kıyma

1 kg kuru soğan
250 gr tereyağı
Yarım kaşık biber salçası,yarım kaşık domates salçası
1 demet maydanoz
tuz,karabiber,kırmızı biber
Eğer cevizli yapmak istersek 1su bardağı kadar iri çekilmiş cevizi bir kaşık tereyağında kavrularak iç harç piştikten sonra eklenir.
İç harcın yapılışı
1 kg kıyma tencereye koyup suyunu salıp çekene kadar pişirilir.Arasıra karıştırıp suyu çekildiğinden emin olunduktan sonra tereyağının hepsi konulur.Bu yemekte sıvı yağ kullanılmaz.Soğanlar incecik kıyılır mümkünse elde kıyılması makbuldür.Kıymaya eklenir.Tencerenin kapağı açık bırakıp karıştırarak soğanın kavrulması sağlanır.Tamamen susuz bir şekilde kalınca salçası eklenir.Baharat ve tuzu koyup kapatılır.İncecik kıyılmış maydanozu eklenip soğutulur.Bu harç akşamdan hazırlanıp soğutulursa daha kolay yapılır.Yada buzluğa filan konarak yağları donana kadar bekletilir.
Köfte hamuru için malzeme
1 su bardağı ince irmik
700 gr kadar ince köftelik bulgur en lezzetli olanıda karakılçık denen biraz esmer olandır.
2 yumurta
1 su bardağı kadar un
1 yemek kaşığı biber salçası
Kimyon,tuz ve biber
yarım kilo iki defa çekilmiş sıfır yağsız dana kıyma
Köftenin hamurunun yapılışı
Bir tepsini bir tarafına bulgur diğer tarafına irmik konulup üzerine sıcak su gezdirilir.Beş dakika kadar bekledikten sonra bunları birleştirip kıyma salça ve baharatı konulur.Önce kıymayla salça sonra hepsi birlikte yoğurmaya başlanır.Yarım saat kadar ezerek yoğurduktan sonra yumurta un eklenir.Kurudukca ılık su eklenir.
Yalnız çok su dökerek yoğrulmasına engel olacak kadar değil.Olup olmadığını anlamak için elinde yuvarlanır kolayca yuvarlanıyorsa olmuş demektir.Bu yoğurma aşaması bir saat kadar sürecektir.
....Vee kıymayla bulgurun buluşması
Elimizi tabağa hazırladığımız ılk suya batırılarak yumurta kadar hamurdan koparılıp içi oyulur.Öyleki incecik olmalı dışı görünecek kadar marifet burda işte...Hamur ve elimiz kurudukça ıslatarak bütün köfteler bu şekilde hazırlanır.Yalnız hiç çatlak olmasın ki haşlarken dağılmasın...İçli köfte haşlanabilir kızartılabilinir veya buharda haşlandıktan sonra yumurtayla kızarır.Ben bugünkü köftemi direk kızgın sıvı yağına atıp kızartarak yaptım sıcakken servise sunulur....

2 yorum:

  1. kalın olmuş ama tarif 10 numara

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarifi blogumun daha acemilik yillarinda koydugum icin sanirim fotografin kalitesizliginden de biraz oyle gorunmus.Cok tesekkurler...

      Sil