29 Ekim 2012 Pazartesi

Kadayıf Tatlısı

        Yine bir bayramı geride bıraktık.Elde kalan ne mi?...Hoş bakışlar,güler yüzler,tatlı eşliğinde yapılan ziyaretler...Sağ olsun arkadaşlar sayesinde gurbet bayramı hiç zannedildiği gibi garip olmuyor...Hasılı dolu dolu oldu...Elde kalan bir kaç tarifi de ancak fırsat bularak paylaşıyorum...



MALZEMELER


  1. 500 gr taze tel kadayıf ( buradaki arkadaşlar bazarstordan alabilir)
  2. 250 gr tereyağı
  3. 250 gr ceviz ( veya antep fıstığı da olabilir)
  4. Üzerini süslemek için antep fıstığı
ŞERBET İÇİN

  1. 4 su bardağı şeker
  2. 3 buçuk su bardağı su
  3. 1 yemek kaşığı limon suyu (taze sıkılmış)
YAPILIŞI

  • Kadayıfı buzluğa koyarak bir saat kadar bekletilir. ( daha iyi doğramak için)
  • Kadayıfı doğrama tahtasına alarak 2-3 cm lik doğranır.
  • Tereyağı eritilerek soğutulur.
  • Kadayıfın üzerine gezdirilir.
  • Elde iyice karıştırılarak harmanlanır.
  • Fırın tepsisi yağlanarak kadayıfın yarısı yayılarak sıkıca basılır.
  • Robottan geçirilmiş ceviz ( aman kabuklarına dikkat eğer bir kaçarsa gitti güzelim tatlı)üzerine serpilir.
  • Kalan kadayıf cevizin üzerini kapatacak şekilde yayılır.
  • Eline bir tabak yada kapak alarak sıkıca basılır.
  • Önceden ısınmış 200 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkarılarak soğutulur.
  • Şerbet için şeker,su ve limonsuyu aynı anda tencereye konularak kaynatılır.
  • 10-15 dakika kaynadıktan sonra bir kaşık alarak kasede soğutulan şerbet havadan akıtılarak bakılır .Eğer kesik kesik akarsa olmuştur.
  • Şerbet el yakmayacak kadar sıcaklıktayken ( ılıktan sıcak) SOĞUK tatlının üzerine gezdirilerek dökülür.
  • Servis yapmak için yarım saat beklerse yeterli olacaktır.
  • Eğer şerbet az kaynamış olursa tatlı hamur gibi olur.
  • Afiyetler olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder