10 Ekim 2012 Çarşamba

Saray Usulü Pilav

      Bugün sevgili arkadaşlarım için saray pilavı yaptım...Misafirlerim için bir şeyler yapmayı o kadar çok seviyorum ki...gece saat 3 lere kadar uyumayarak elimdeki tezhip levhamı bitirmenin vermiş olduğu hoşlukla aynı derece desem yalan olmaz ;) Hemen bu muhteşem lezzetteki pilavımızın yapımına geçelim isterseniz...



MALZEMELER (YAKLAŞIK 5- 6 KİŞİLİK)

ÜZERİNİN HARCI İÇİN

  1. 1 kg kemiksiz tavuk eti ( göğüs kısmı tatsız olduğu için ben but kısmından tercih ettim. )
  2. 13-14 tane kuru kayısı
  3. 1 çay bardağı sarı küçük kuru üzüm
  4. 1 çay bardağı kabuksuz badem( eğer kabuklu ise sıcak suya batırarak soyabilirsiniz)
  5. 100 gr kadar tereyağı
  6. 1 tatlı kaşığı yeni bahar
  7. 1 tatlı kaşığı değirmen karabiber
  8. 1 yemek kaşığı bal
PİLAV İÇİN

  1. 2 su bardağı basmati pirinç
  2. 2 kaşık tereyağı
  3. 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  4. 3 su bardağı sıcak su
  5. Tuz
YAPILIŞI

  • Pirinç sıcak tuzlu suya ıslatılır.(1saat kadar)
  • Kuru üzüm ve dörde bölünmüş kayısılar ayrı ayrı tabaklarda sıcak suya ıslatılır.
  • Bademler soyularak hazırlanır.
  • Tavuk kuşbaşı doğranır.
  • Tavuk geniş yayvan bir tavaya konularak üzerine 1 kaşık yağ konulur.
  • Ara sıra karıştırarak ağzı açık kavrulur.
  • Ayrı bir tavaya 1 kaşık tereyağı konularak bademler hafif renk alana kadar kavrulur.
  • Bademler tavadan kaşıkla alındıktan sonra aynı yağa yıkanıp süzülmüş kayısı ve üzümler atılır.
  • Gerekirse tereyağı eklenebilir.
  • Kayısıların rengi değişmeden dikkatlice kavrulur.(1-2 dakika)
  • Suyu süzülüp kavrulan tavuğa badem,kayısı ve üzümler eklenerek karıştırılır.
  • Üzerine 1 kaşık bal,2-3 yemek kaşığı kaşık sıcak su karabiber ve yeni bahar eklenir.
  • Bu suyla tencerenin ağzı kapalı 1-2 dakika piştikten sonra ocak kapatılır.( suyu tamamen çekince)
  • Islanmış olan pirinç iyice yıkanarak süzülür.
  • Tencereye yağ konularak pirinç 1-2 dakika kavrulur.( karıştırarak)
  • Üzerine tuz ve sıcak suyu eklenir.
  • Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Tencerenin ağzına 2 katlı havlu peçete konularak kapağı kapatılır.
  • Bu şekilde yarım saat kadar dinlendikten sonra pilav servis tabağına konulur.
  • Üzerine kayısılı harcı yayılarak servis yapılır.

  • Afiyet olsun...Şifa olsun efendim...

3 yorum:

  1. nefis bir şey ,eline sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten nefis... ;) Teşekkürler...

      Sil
  2. Have you ever considered about addіng a little bit more than juѕt yоur аrticles?
    I mean, whаt уou say iѕ ѵaluаble and all.
    Howeveг imagine if you added sοme great viѕuals or νideoѕ to givе
    your ρosts more, "pop"! Your content is exсellent but ωith piсs and videoѕ,
    this ωеbsite сοuld
    undeniablу be one of the best in its niche. Great blоg!


    my webѕite: SEOPressor

    YanıtlaSil