5 Ekim 2012 Cuma

Kavala Kurabiyesi

     Hayırlı cumalar olsun sevgili hanımlar ve beyler...Kavala kurabiyesi  meşhur Edirne kurabiyesi veya Yunanistan'a ait denilse de zannedersem bir çok şeyde olduğu gibi ortak bir lezzetimiz...Her neyse eminim ki bir çoğunuz bu harika kurabiyeyi  yemişsinizdir...Tabiii hazır olanını...Evde de yapmak isterseniz mutlaka deneyin derim...Yemeyenler için bademli un kurabiyesi ama ne kurabiye... hıyır ve kavrulmuş un helvası tadında ...Ben bu kurabiyenin tarifini ilk ANNE ELİ GİBİ nde gördüm. Orjinalini isterseniz oradan bakabilirsiniz.Ben 1-2 denemeden sonra ölçülerimi kendime göre ayarladım.Reyhan'cım kusurları varsa affoluna ;)...



MALZEMELER


  1. 1 su bardağı ince çekilmiş badem  ( kabuksuz)
  2. 3 su bardağı un
  3. 1 çay bardağı file badem
  4. 1 çay kaşığı vanilya özü
  5. 1 çay kaşığı kabartma tozu
  6. 1 yumurta
  7. 150 gr tereyağı
  8. 1 su bardağı pudra şekeri
  9. Üzeri için tekrardan yarım su bardağı pudra şekeri
YAPILIŞI

  • Un ve çekilmiş badem yanmaz bir tavada tahta kaşıkla karıştırarak hafif renk alan kadar kavrulur.
  • Bir kenara alıp mutlaka soğuması beklenir.
  • Yumurta ve oda sıcaklığındaki tereyağı karıştırılır.
  • Soğumuş un eklenerek bütün malzemeler birlikte karıştırılır.
  • Kurabiye hamuru kıvamına gelince el ile yayılarak üzeri merdaneyle açılır.
  • Orjinalinde olduğu gibi ay kalıplarla yada su bardağıyla  ay şeklinde kesilir.
  • Yada benim yaptığım gibi elde ay şekli verilir.
  • Bu hamur biraz dağıldığı için kalıpla çıkarırken el ile dağılan bölümler yapıştırılır.
  • İçine yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.
  • Önceden ısınmış 170 derecelik fırında üzeri hafif pembeleşmeye başlamadan alınır.
  • Bu kurabiyeyi arzu ederseniz benim birçok kez denediğim gibi badem yerine fındık kullanılarak da yapılabilir. ( ama orjinali mutlaka badem)
  • Fırından çıkan kurabiyeler 2-3 dakika dinlendikten sonra üzerine bolca pudra şekeri elenir.
  • Haftalar öncesinde yaparak hediye götürülmüş haliydi. ;)
  • Afiyet olsun...Dostlarınızla beraber olsun...

NOT; Bademler eğer kabuklu ise sıcak su dolu kaba atılıp çıkarılarak bademler soğumadan hemen kabukları  çıkarılır.Badem tozunu elde etmek için robota atarak incecik hale gelene kadar çekilir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder