23 Haziran 2011 Perşembe

Etli Dolma ( annemin usulü )

    Her kadının yaptığı en güzeli vardır...Benim annemin de en güzeli dolmasıdır...Adana usulü...Bir kalabalık düğün dernek oldumu en başta annemi çağırırlar çünkü elinin ayarı çok güzeldir...Yaz tatiline giderken annem bizi hep dolmayla karşılar hemde 80-90 taneyle...Ehh bizde ucundan kıyısandan yapmaya çalışıyoruz evlatları olarak...Bu dolmanın birkaç tane püf noktası var biri içine taze çekilmiş kuyruk yağı konulur.( ama ben kullanmadım çünkü yoktu ) diğeri pişmeye yakın hazırlanan özel sosu... veeee kıvamını iyi tutturabilmektir ( ne yapış yapış nede taneler dağılan bir şekilde )...haydi şimdi geçelim mutfağa...



MALZEMELER (20-25 TANE DOLMA İÇİN )
( TAZE VAYA KURU DOLMA YAPILABİLİR.BEN KURU PATLICAN KULLANDIM )
  1. 20-25 tane kuru patlıcan
  2. 2-3 tane kuru soğan
  3. 1-2 tane yeşil biber
  4. 2-3 tane domates ( kabuğu alınıp ince doğranmış ) 
  5. 250-300 gr kadar yağlı kıyma
  6. 150-200 gr kadar taze çekilmiş kuyruk yağı
  7. 5-6 diş sarımsak
  8. 1 avuç iri bulgur ( yumuşak tutması için )
  9. 1 buçuk su bardağı kadar topak dolmalık pirinç
  10. 1 demet maydanoz ( saplarıyla birlikte )
  11. 1 demet nane ( yoksa kurusu konulur )
  12. 1 er tatlı kaşığı kimyon ,pulbiber ,karabiber ve kurunane
  13. 1 kaşık domates salçası
  14. 1 kaşık biber salçası
  15. Yeterince sıvıyağ yada zeytinyağı karışımı
Sosu için ,2 diş sarımsak ,yarım kaşık biber salçası ve bir limon


YAPILIŞI

  • Dolmalıklar kaynar suda 10 dakika kadar haşlanıp süzülür.
  • Soğanlar piyaz şeklinde incecik doğranır.( bu şekilde doğranınca içinde kayboluyor ).Pirinç ve sos haricindeki bütün malzemeler doğranıp el ile köfte yoğurur gibi on dakika yoğrulup lezzetlerin kaynaşması sağlanır...
  • En sonunda pirinç ve bir avuç bulgur eklenir.
  • Yağ ve tuzuna bakılır eksik olanlar ayarlanır.
  • Dolmalar çok sıkı olmayacak şekilde doldurulur.
  • Tencerenin en altına dolmalar ağız ağıza dizilir.
  • Gerekirse ikinci katta bu şekilde dizilmeye devam edilir.
  • Ocağa konulup üzerini aşacak kadar sıcak su eklenir.
  • Biraz üzerine sıvıyağ gezdirilir. 
  • Dolmaların üzerine bir tabak ters çevrilip kapatılır.
  • İçi su dolu bir kaseyide bu tabağın üzerine oturtulur ( kaynayınca dağılmasın diye ) 
  • Bu şekilde yarım saat kadar pişirilir.
  • Artık pişmeye yakın sos hazırlanıp kapağı kaldırıp dolmaların üzerine gezdirilir.
  • Bir iki taşım kaynayınca ocak kapatılır.
  • Tencerenin kapağı yarım yapılıp kalan suyu bir kaba süzdürülür.
  • Tencereyi bir sofra bezine sarıp bir saat kadar dinlendirilir.
  • Sıcak servis yapılır.
  • Sanırım işlem biraz uzun oldu... diyelim yapamadınız buyrun ben yapayım : D : D :D
SOSUN YAPILIŞI

  • İki diş sarımsak dövülür.
  • Biraz sıvı yağda öldürülür.
  • Yarım kaşık biber salçası eklenir.
  • Salça kavrulduktan sonra bir limonun suyu eklenir.
  • Ocağın altı kapatılıp dolmaya eklenir. 

2 yorum: