17 Haziran 2011 Cuma

Kısır

    Birkaç arkadaşım var bana gelecekleri zaman hülya kısır yap yeter derler...Çok sevdikleri için...Bizim aslımız  Malatya , Adana karışımı olduğu için oralarda kısır ve türevleri çok fazladır...Daha doğrusu bulgur yemekleri çok kullanılır... Bu tarifte onlarca kısır tarifinden biri desem yalan olmaz.Bu şekilde çiğden kolay yapılan kısır tadı biraz çiğ köfteyi anımsatan cinstendir...Deneyin  görün memnun kalacaksınız...Servis yaparken nar ekşisiyle sunarsanız isteyen üzerine gezdirir...İstenirse lavaşla da servis yapılır...Hemen yapalım isterseniz...Buyrun...



MALZEMELER

  1. 2 su bardağı ince köftelik bulgur
  2. 1 yemek kaşığı biber salçası
  3. 1 yemek kaşığı domates salçası
  4. 3-4 tane yumuşak domates
  5. 1 orta boy kuru soğan
  6. 2 diş sarımsak
  7. 1 yemek kaşığı pulbiber
  8. 1 çay kaşığı yenibahar
  9. 1 çay kaşığı kimyon
  10. 1 çay kaşığı karabiber ( baharatlar azaltılıp çoğaltılabilir )
  11. 1 buçuk çay bardağı kadar sızma zeytinyağı , tuz
  12. 1 demet maydanoz
  13. 1 demet taze nane
  14. Arzu edilirse taze soğan ( ben kullanmadım )
  15. Bol kıvırcık
YAPILIŞI


  • Bulgur bir tepsiye konulup üzerine yarım su bardağı sıcak su gezdirilir.( bulgura suyu çok koyup fazla kabarmaması lazım )
  • Karıştırıp on dakika kadar soğuması beklenilir.
  • Pulbiberin üzerine zeytinyağı dökülüp bir kenarda rengi çıkması için bekletilir. ( sonunda kullanmak üzere ) 
  • Soğan incecik piyaz şeklinde doğranır.
  • Sarımsak ezilir. 
  • Salçalar ıslanmış bulgura eklenir.
  • Soğan , sarımsak ve salça bulgurla iyice yoğrulur. ( çiğköfte yoğurur gibi )
  • On dakika kadar yoğrularak yumuşamaya başalayan köfteye kabuğu soyulup doğranan domates eklenir.
  • Baharatlar da eklenip beş dakika daha yoğrulur.
  • Zeytinyağında  bekletilen pulbiber eklenir.
  • İncecik kıyılan maydanoz ve nane eklenir. (orjinalinde konulmasada 2-3 yaprak kıvrcık ta kıyıp ekliyorum )
  • Biraz daha yoğrulur.
  • Tadına tuzuna bakıp tuz veya zeytinyağı eklenebilir.
  • Kıvırcıkların içinde salatalık ve domates dilimleriyle servis yapılır.
  • Hazırladıktan kısa bir süre içinde bulgur deforme olmadan yenilmasi tavsiye edilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder