25 Mart 2012 Pazar

Kuzu Güveç

     Bugün yapımı zor olmasa da zaman isteyen bir et yemeğiyle yine beraberiz...Kuzu eti yumuşak ve hemen pişmesiyle terbiye yapılmaya gerek duyulmasa da  ben 1-2 saatlik bir bekletmeden sonra yaptım.Tencerede pişirdikten sonra servis için güveçleri kullandım...



MALZEMELER


  1. 1 kg kuzu kol ( 4-5 parçaya ayrılmış kemikli ) yada kemiksiz iri parca halinde
  2. 1 avuç dolusu sarımsak ( miktarı size kalmış )
  3. 4-5 tane orta boy olgun domates
  4. 1 tane salçalık kırmızı biber
  5. 2-3 tane yeşil biber (biraz acı olması lezzet verecektir )
  6. 2-3 tane orta boy soğan veya 5-6 tane arpacık soğan
  7. 1-2 kaşık tereyağı
  8. Terbiyesi için pul biber,karabiber,kekik,1 er kaşık zeytinyağı ve sirke
YAPILIŞI

  • Baharatlar , bir yemek kaşığı zeytinyağı ve sirke iyice karıştırarak etlerle buluşturulur.
  • Bu şekilde 1-2 saat dinlendirilir.
  • Güveç veya tencerenin en altına soğanlar iri bir şekilde bölünerek dizilir.
  • Üzerine 1-2 saat bekletilmiş et konulur.
  • Tencereye koyarken ete tuz atılır.
  • Kabukları soyulmuş yaklaşık 2 baş sarımsak bütün bir şekilde etlerin aralarına diş diş konulur.
  • Üzerine ayıklanarak çekirdekleri alınmış biberler doğranarak eklenir.
  • Kabuğu soyulmuş domatesler dörde bölünerek etin üzerine konulur.
  • Üzerine fındık kadar parçalanmış tereyağları dizilir.
  • Tencerenin ağzı alüminyum folyoyla sıkıca kapatılır.
  • Üzerine de tencerenin kapağı kapatılır.
  • Eğer güveçsede aynı şekilde kapatarak ister fırında isterseniz çok kısık ateşteki ocakta yaklaşık 2-2 buçuk saat pişirilir.
  • Ben tencereyi bu şekilde kapatarak kısık ateşte pişirdim.
  • Piştikten sonra ağzndaki folyoyu açarak kapağı kapalı bir şekilde 10-15 dakika bekletilir.
  • Hafif kendi suyumu salan pamuk gibi etiniz hazıır.
  • İster pilavla isterseniz sade bir şekilde servis yapabilirsiniz.
  • Afiyetler olsun...

2 yorum:

  1. çok severim, ama denemeye cesaret edememiştim. deneyeceğim sayende:))

    YanıtlaSil
  2. Bence hemen dene...bütün sır et ve pişme süresiyle alakalı...Sabredip bekleme sonucu yumuşacık ete kavuşuyorsun... ; )

    YanıtlaSil