9 Ocak 2014 Perşembe

Ispanaklı & Ricottalı Lazanya

      Sizinle paylaşılmayı bekleyen pasta ve kek tarifim olsa da hani size söz verdiğim gibi öncelik İtalyan lezzetleri diye lazanya paylaşmak istiyorum.Lazanya İtalya'da ziyafet yemeği olarak tüketiliyor.Zaten kolay gibi görünse de yapım aşamaları epey uğraştırıyor.Ziyafete yakışır tek başına yeterli bir yemek oluyor.Ben bugün incecik taze hamurlu lazanya kullandım.Onun yerine barillanın haşlanmayan lazanyasını kullanabilirsiniz.Lazanyamda ricotta,permesan ve mozarelle peynirleri kullandım.Asıl tadı veren de orjinal yerinden alınan malzemeymiş sanırım...ama tabi bulamayınca en yakın peynirler de kullanılabilir.Tam bir tarif verebilmek ana malzemelerini bilsem de yapımını araştırmak için saatlerce İtalyan sitelerini araştırdım.Sonuç beşamel sos aynı bildiğimiz gibi yapılıyor.Yalnız İtalya'da evde pek beşamel sos yapılmıyor.Hazır şişelerde alıp her şeyin üzerine sıkıp pişiriyorlar.En çok yapılan lazanya gördüğüm kadarıyla ıspanaklı ve kıymalı...




MALZEMELER


  1. 1 paket lazanya
  2. Yarım kilo ayıklanmış doğranmış temiz ıspanak
  3. 1 orta boy soğan
  4. 2-3 kaşık zeytinyağı
  5. Tuz ve karabiber (orjinalde kullanıldığını bilmiyorum ben ekledim)
  6. 250 gr ricotta peynir (krema,lor ve labneye yakın bir tat ama en çok da sanırım lor olabilir)
  7. 1 topak mozarella (yoksa kaşar veya dil peyniri olabilir)
  8. 3-4 kaşık permesan peynir (olmazsa olmaya bilir)
BEŞAMEL SOS

  1. 3 su bardağı soğuk süt (200 ml lik su bardağıyla)
  2. 1 çay bardağı un (küçük tipli çay bardağı)
  3. 75 gr kadar tereyağı
  4. 1 kaç çentik muskat cevizi (yoksa olmaya da bilir ama acayip tat veren bir şey )
  5. Tuz

YAPILIŞI

  • Soğan dörde bölünerek geniş bir tavaya konulur.
  • Üzerine zeytinyağı konularak kısık ateşte kavrulur.
  • Yıkanıp kurulanarak doğanmış ıspanak eklenir.
  • Karıştırıp beş dakika kavrulur.
  • Ocağı kapattıktan sonra tuz ve karabiber atılıp karıştırılır.
  • Hafif ılıyınca ricottanın ağzı açılıp suyu varsa süzülür.
  • Ispanağa eklenerek karıştırılır.
  • Ayrı bir yerde tencerede tereyağı ve un karıştırılarak hafif kavrulur.
  • Üzerine soğuk süt dökülerek çırpma teliyle hızlıca karıştırılır.
  • Koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirilir.(muhallebiden daha cıvık kıvamlı olacak)
  • Eğer koyuysa süt eklenerek kaynatılabilir.
  • Muskat ve tuzu eklenerek kenara alınır.
  • Lazanya yapılacak tepsi yağlanır.
  • İçine lazanyalar dizilir.
  • Üzerine ince bir tabaka beşamel sos yayılır.
  • Üzerine ıspanaklı harçtan yayılır.(ben ıspanak katını beş kat yaptığım için beşe bölerek kullandım ama lazanyanın yüksekliği sizin tercihinize kalmış)
  • Tekrar lazanya dizilir.
  • Yine beşamel ve ıspanaklı harç bu şekilde malzeme bitene kadar katları yapılır.
  • En üstüne sürmek için beşamel sos bırakılır.
  • Beşamel sosla üzerini kapattıktan sonra ezilmiş mozarella ve permesan peynirleri serpilir.
  • Önceden ısınmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Sıcakken servis yapılsa da 5-10 dakika bekleyen lazanya daha kendini çekerek katları diri görünmektedir.
  • Afiyet olsun...

3 yorum:

  1. Lazanya bizde çok seviliyor ama nedense bana biraz zahmetli geldiği için fırın makarna yaparak kandırıyorum:))Nefis gözüküyor ellerinize sağlık.Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında hazır hamur olduğu için sanki kolay gibi zannedilse de aşamalar epey yoruyor.Eğer seviliyorsa yapılmaya değiyor.Yorum için teşekkürler Mehtap hanım...

      Sil
  2. Teşekkürler hoşgeldiniz.Sevgiler...

    YanıtlaSil