9 Nisan 2011 Cumartesi

Ekşili Köfte (topalak)

       Bugün size bizim oralara ait yani Malatya yöresinin ekşili köftesini yaptım.İç Anadolu da zannedersem bu yemeği yapan yerler olmalı.Bazılarıda topalak der.Küçükken annem bize çok yapardı.Ekşili köftenin birçok çeşidi vardır.Ben bugün üzerine maydanoz serptim ama bazan ince kıyılmış ıspanakta konulabilir.Bazanda patlıcanlı...Ekşili köfte aslında ekşiliğini tane sumağı ıslatarak yemeğe eklenmesinden alsada ben limon kullandım.Köfteleri yoğururken içine biraz kıyma ekledim eğer içine kıyma konmuyacaksa nohutunu haşlarken parça et kullanılır.Hem içine hem suyuna et konulunca ağır olacağını düşündüğüm için yalnız köftede kullandım.Dediğim gibi bu yemeğin benzer birçok çeşidi yapılmaktadır.Zaten Malatya için yılın her gününe yetecek kadar bulgur yemeği çeşidi vardır.

Köftesi için malzemeler
  1. 1 buçuk su bardağı ince köftelik bulgur
  2. 1 çay bardağı irmik
  3. 1 çay bardağı un
  4. 1 yumurta
  5. 1 kase tamamen yağsız çift çekilmiş kıyma
  6. Kimyon,tuz karabiber
  7. 1 kaşık biber salçası 
 Köftenin yapılışı
  •  Bulgur ve irmik bir bardak kadar sıcak suyla ıslanır.Beş dakika kadar kabarması beklenir.
  • Kıyma,baharatlar ve salçası konulup iyice yoğrulur.Çiğ köfte yapar gibi.
  • Köfte iyice birbirine yapışır hale gelince un ve yumurtası eklenir.Bu arada kurudukça ılık su eklenerek yoğrulur.
  • İyice hamurlaşan köfteyi eller sık sık ıslatılarak nohuttan biraz büyük bir halde yuvarlarız.
Yemeğin yapılışı
  • Tencereye biraz yağ konulur ister sıvı ister tereyağı
  • İncecik doğranan bir soğan kavrulur.
  • Yarım kaşık domates salçası eklenip kavrulur.
  • İki tane domates rendelenip oda tencereye eklenir.
  • Üzerine sıcak su eklenerek kaynatıp köfteleri suya atarız.
  • Kaynayan yemeğe daha önceden haşladığımız bir su bardağı kadar nohutu ekleriz.
Köftelerin piştiğini kontrol ettikten sonra ocağı kapatıp bir demet kıyılmış maydanozu serpiştiririz.En sonunda bir limon sıkıp eklenir.Afiyet olsuun....

2 yorum:

  1. 1 kase kıyma ölçü olmaz kıymanın ölçüsü gr yada kg olmalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uyardığınız için teşekkürler ama kıyma ölçüsü tamamen arzuya kalmış birşey 100 gr da olabilir 200 de çok dakik olması gereken bir şey olmadığı için tam ölçü gr vermedim...kolay gelsin...

      Sil